







Symposium on Mitochondrial Diseases

Date: 7-8 November 2015 (Sat-Sun) Time: 09:00-17:00

7-Nov: Kai Chong Tong, G/F, Postgraduate Education Centre,

Prince of Wales Hospital, Shatin.

8-Nov: UGLT1, Lecture Theatre 1, G/F, New Clinical Building,

Queen Mary Hospital, Pok Fu Lam.

Organisers

Wellcome Trust Centre for Mitochondrial Research, Newcastle University, UK Joshua Hellmann Foundation for Orphan Disease, HK

Department of Obstetrics and Gynaecology, Prince of Wales Hospital, The Chinese University of Hong Kong, HK

Department of Paediatrics and Adolescent Medicine, Queen Mary Hospital, University of Hong Kong, HK

Accreditation (Pending)

CME points accredited by HK College of Obstetricians and Gynaecologists

CME points accredited by HK College of Paediatricians

CME points accredited by HK College of Pathologists

CME points accredited by HK College of Physicians

CME points accredited by Faculty of Medicine, CUHK for the practising doctors

PEM points accredited by Department of Obstetrics and Gynaecology, CUHK

CNE points accredited by The Nethersole School of Nursing, CUHK

Language

English

Registration and enquiry

Miss Clara Lau

1/F, Block E, Department of Obstetrics and Gynaecology,

Prince Wales Hospital, Shatin, Hong Kong

Tel: 852-2632 1535 Fax: 852-2636 0008

Email: clarayyl@cuhk.edu.hk

Guest Speakers from Newcastle University



Professor Robert Taylor

Head of Laboratory, Newcastle Mitochondrial Diagnostic Service Professor of Mitochondrial Pathology, Newcastle University Co-ordinating Consultant Clinical Scientist, UK NHS Highly Specialised Rare Mitochondrial Disease Service of Adults and Children



Professor Mary Herbert

Professor of Reproductive Biology Honorary Consultant Clinical Scientist Newcastle Fertility Centre



Dr Robert McFarland

Clinical Senior Lecturer Consultant in Paediatric Neurology Great North Children's Hospital



Dr Andrew Schaefer

Consultant Neurologist
The Newcastle Mitochondrial Centre

Reply Slip for Registration

Surname	First Name			
Title	Prof. / Dr. / Mr. /Ms.			
Specialty	Specialist / Trainee / Midwife / Nurse			
	Others:			
Department				
Organization				
Address				
Tel	Fax			
Email				
☐ If car park is required, car plate number:				

Day 1 (7-Nov Sat)

Time	Title	Speaker	
08:30	Registration		
Session 1: Mitochondrial Diseases: Bridging from childhood to			
adulthood – Part A			
00.00	Chaired by J Hu		
09:00	Overview of mitochondrial diseases (15min)	R McFarland	
09:15	Paediatric presentations of mitochondrial disease (60min)	R McFarland	
10:15	Coffee Break		
10:30	Adult Phenotype in mitochondrial disease (60min)	A Schaefer	
11:30	Laboratory diagnosis of mitochondrial disease:	R Taylor	
	conventional approaches (60min)	,	
12:30	Lunch		
Session	2: Obstetric care and genetic diagnosis		
	Chaired by L Yuer	n & TY Leung	
13:30	Caring for mothers with mitochondrial diseases:	A Schaefer	
	from prenatal to postnatal (30min)		
14:00	Prenatal genetic diagnosis of mitochondrial	R McFarland	
	diseases: what are the challenges? (30min)		
14:30	Preimplantation genetic diagnosis of mitochondrial	R McFarland	
	diseases: what are the challenges? (30min)		
15:00	Discussion (10min)		
15:10	Coffee Break		
	3: Reproductive treatment of mitochondrial disease	es using	
mitochondrial replacement Chaired by WY Chan & TC Li			
15:30	Development of techniques to prevent	M Herbert	
10.00	transmission of mtDNA disease (40min)	WHODON	
16:10	Medical and ethical considerations of	M Herbert /	
10.10	mitochondrial replacement therapy (30min)	R McFarland	
16:40	Discussion (20min)	K MCI GIIGIIG	
17:00	End of Day 1		

Day 2 (8-Nov Sun)

Time	Title	Speaker
Session 4: Mitochondrial Diseases: Bridging from childhood to adulthood – Part B		
Chaired by G Poon & E Yau		
09:00	Laboratory diagnosis mitochondrial disease: the	R Taylor
	era of exome sequencing (60min)	
10:00	Coffee Break	
10:15	Local case discussions from various hospitals	
	(60min)	
11:15	Q&A (10min)	
11:25	Mitochondrial diseases in Hong Kong: current	CW Fung
	scenario in paediatric patients (20min)	
11:45	Mitochondrial diseases in Hong Kong: current	MK Fong
	scenario in adult patients (20min)	
12:05	Q&A (10min)	
12:15	Lunch	
13:30	Treatment and management of mitochondrial	A Schaefer
	disease 1 * (60min)	
14:30	Treatment and management of mitochondrial	R McFarland
	disease 2 * (60min)	
15:30	Closing Remarks (10min)	C Strong

